តើអ្នកធ្លាប់បង្ហោះអ្វីមួយហើយអ្នកមានការសោកស្តាយនៅពេលក្រោយទេ?

តើអ្នកធ្លាប់បង្ហោះអ្វីមួយហើយអ្នកមានការសោកស្តាយនៅពេលក្រោយទេ?

  1. ទេមិនដែលទេ។
  2. បាទ / ចាសវានៅតែស្ថិតនៅលើហ្វេសប៊ុក។ នរណាក៏អាចរកវាឃើញ។
  3. បាទ / ចាសខ្ញុំបានលុបវា – វាត្រូវបានលុបចេញពីហ្វេសប៊ុកហើយ។
  4. បាទ / ចាសខ្ញុំបានលុបវាចោល – ប៉ុន្តែខ្ញុំមិនដឹងថាតើវាត្រូវបានយកចេញនៅគ្រប់កន្លែងទេ។ វានៅតែមាន។

ខ្ញុំបានបង្ហោះ/បញ្ចេញមតិដែលមានកំហុស - ប្រសិនបើខ្ញុំលុបវា តើវាត្រូវបានលុបចោលមែនដែរឬទេ?

ខ្ញុំធ្លាប់ឮសំណួរបែបនេះប៉ុន្មានដង? ចម្លើយគឺបាន អ្នកអាចលុបបាន។ តើវាពិតជាត្រូវបានលុបមែនឬទេ ចម្លើយគឺ ភាគច្រើន – ប៉ុន្តែមិនមែនតែងតែត្រូវបានលុបរហូតនោះទេ។

ប្រសិនបើអ្នកបង្ហោះ ឬបញ្ចេញមតិ អ្នកគួរតែដឹងថាវានឹងនៅលើ FB/អ៊ីនធឺណិតជារៀងរហូត។ ទោះបីជាអ្នកលុបវាបន្ទាប់ពី ១ នាទីក្រោយក៏ដោយ។

ប្រសិនបើអ្នកបង្ហោះជាសាធារណៈ វាអាចត្រូវបានគេមើលឃើញពីគ្រប់ទីកន្លែង។ ប្រសិនបើអ្នកបង្ហោះទៅមិត្តភក្តិ 5,000 នាក់របស់អ្នក ឬ “មិត្តភក្តិរបស់មិត្តភក្តិ” ។

អ្នកមិនអាចដឹងថា មានអ្នកណាបានចម្លងវាទុក បង្ហោះវាឡើងវិញ ថតវា ឬរក្សាទុកវានោះទេ។

តើវាជារូបភាពរបស់អ្នកមែនដែរឬទេ – ត្រូវត្រៀមឱ្យវាលេចឡើងក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំទៀត ចាប់ពីឥឡូវនេះ។

តើវាជាការបញ្ចេញមតិតដែលអ្នកមានមែនដែរឬទេ តើអ្នកបានធ្វើឱ្យនរណាម្នាក់អាក់អន់ចិត្តដែរឬទេ ត្រៀមខ្លួនសម្រាប់ពួកគេរកវាឲ្យឃើញក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំទៀត ចាប់ពីឥឡូវនេះ។

ថ្មីៗនេះមានករណីកីឡាករម្នាក់បានបញ្ចេញមតិអាសអាភាស នៅពេលគាត់អាយុទើបតែ ១៧ ឆ្នាំ។វាបានលេចចេញឡើងខណៈដែលគាត់ហៀបនឹងលេងកីឡាតំណាងឱ្យប្រទេសរបស់គាត់ ដែលគាត់មានអាយុ ២៧ ឆ្នាំទៅហើយ។ វាជាភាពអាម៉ាស់ និងមានការចុះផ្សាយមិនល្អជាច្រើន។

តើអ្នកបានបញ្ចេញមតិជាភាសាខ្មែរ ដោយគិតថាអ្នកមានសុវត្ថិភាពទេ? ហាហាហា

Facebook នឹងបកប្រែអត្ថបទ (ការប្រកាស ឬការបញ្ចេញមតិ)។ ការបកប្រែគឺមិនសូវល្អទេ (បើប្រៀបធៀបជាមួយ Google) ដូច្នេះ មិនត្រឹមតែអ្នកអាចធ្វើឱ្យនរណាម្នាក់អាក់អន់ចិត្តប៉ុណ្ណោះទេ វាអាចកាន់តែមានរឿងអាក្រក់ ដោយសារតែការបកប្រែរបស់ FB។

ហើយមនុស្សមិនងាយភ្លេចមតិបែបនេះទេ។

វិធានការសាមញ្ញដើម្បីរក្សាខ្លួនអ្នកឱ្យមានសុវត្ថិភាព

គិតមុនពេលអ្នកដាក់ប្រកាស – ប្រសិនបើមានការសង្ស័យសូមរង់ចាំ ២៤ ម៉ោង។

ត្រូវដឹងអំពីព័ត៌មានផ្ទាល់ខ្លួន និងឯកជន – កុំបង្ហោះព័ត៌មានឯកជនឲ្យទៅនរណាម្នាក់ ក្រៅពីមិត្តភក្តិជិតស្និទ្ធ។

នៅពេលអ្នកប្រកាសដោយប្រើ “ជ្រើសរើសទស្សនិកជន” ។ ប្រើវាដោយឆ្លាតវៃ។

តើអ្នកពិតជាចង់ឱ្យមនុស្ស ៥,០០០ នាក់ ឃើញអ្វីៗគ្រប់យ៉ាងដែលអ្នកបង្ហោះមែនដែរឬទេ?

គិតមុនពេលអ្នកបង្ហោះ។ កុំឲ្យស្តាយក្រោយ។

នៅក្រុមហ៊ុនមួយដែលខ្ញុំស្គាល់

– ពួកគេបានបណ្តេញនិយោជិតម្នាក់ដែលបង្ហោះពេលដើរលេងជាមួយមិត្តស្រី នៅពេលដែលគាត់គួរតែនៅកន្លែងធ្វើការ

– មិនបានផ្តល់ការងារដល់នរណាម្នាក់ ដែលបង្ហោះមតិបណ្ដុះបង្អាប់ – ពួកគេមិនចង់ធ្វើឱ្យក្រុមដែលមានភាពស្និទ្ធស្នាលអាក់អន់ចិត្ត

តើវាស្របច្បាប់ទេ? នៅក្នុងប្រទេសខ្លះ “មិនស្របច្បាប់ទេ” ប៉ុន្តែ ក្រុមហ៊ុននឹងស្វែងរកវិធីការពារខ្លួនគេ។

Have you ever posted something and you regret it later?

  1. No, never.
  2. Yes, it is still on Facebook. Anyone can find it.
  3. Yes I deleted it. It has been deleted from Facebook.
  4. Yes I deleted it – but I do not know if it was removed everywhere. It still exists.

I posted/commented in error - if I delete it does it get removed?

How many times have I heard that question? The answer is Yes, you can delete. Does it actually get deleted – the answer is, most of the time – but not always.

If you post or comment, you should assume it is out there on FB/the internet forever. Even if you delete it after 1 minute.

If you post to public, it could have been seen anywhere. If you post to your 5,000 friends or “friends of friends”. 

You have no idea who has copied it, re-posted it, snapped it or saved it.

Was it a picture of you – be prepared for it to turn up in years from now.

Was it a comment you made, have you offended someone – be prepared for them to find it years from now.

There was recently a case of a sportsman who made a sexist comment when he was just 17. It turned up as he was about to play for his country aged 27. Embarrassed, bad publicity.

Did you make the comment in Khmer, thinking you were safe. Hahaha

Facebook will translate text (post or comment).  The translation is poor (compared to Google), so not only might you offend someone, it could be made worse by FB translation.

And people do not forget remarks like that.

Simple rules to keep yourself safe

Think before you post – if in doubt wait 24 hours.

Be aware of personal and private information – do not post private information to anyone but close friends.

When you post use “Select Audience”. Use it wisely.   

Do you really want 5,000 people to see everything you post? If you have posted in error, you should remove the post.

Think before you post. Don’t regret it later.

At a company I know

– they fired an employee who posted when out with his girlfriend when he should have been at work

– not offered a job to someone, who posted sarcastic comments – they didn’t want to upset a close-knit team

Was this legal? in some countries “no”, but a company will find ways of protecting itself.

Like and/or Share




    Scroll to Top